Mire vigyázz, ha éneklésre adod a fejed? - ImPulzus

Mire vigyázz, ha éneklésre adod a fejed?

Írta: Tőri Csaba

2019. március 13.

Először is, énekelni nagyszerű dolog, ez eddig rendben van, de mégis: számos változást indít el az ember életében, amikkel nem árt tisztában lenni.

1. Amint elmész egy kórusba, úgy érezheted, hogy ők sokkal jobbak nálad, sokkal többet tudnak. Ez természetesen illúzió, hiszen ha belerázódsz, 2-3 hónap után már valószínűleg hasonlóan jó leszel Te is – ők már hónapok, évek óta gyakorolnak.

2. Könnyen előfordulhat, hogy a korábbiaknál is vidámabb, jobb fej emberekkel találkozol, esetleg nem fogsz időt találni a korábban megszokott programokra, annyira jól érzed magad a társaságukban.

3. Veszélyes, hogy nagyszámú ellenkező (azonos) nemű ismerősre teszel szert, így váratlanul befejeződhet évek óta fennálló párkeresési időszakod.

4. Ahogy egyre jobban belejönnek, sokakkal előfordul, hogy hangjuk sokkal erősebb, és tisztábban érthető lesz, ez konferenciákon, előadásokon okozhat nem várt problémákat, pl. a mikrofon kalibrálásakor.

5. Ritkább mellékhatás, hogy megváltozik a kedvenc zenei stílusod: míg korábban jól érezted magad egy egyszerű diszkóban, esetenként előfordulhat, hogy hasonló élményt már csak együtt énekelve, esetleg zenekarral együtt tudsz átélni.

6. Hétvégenként lehetséges, hogy nem lesz időd újra végignézni kedvenc sorozatod tavalyi évadát, mert a táborban, új ismerőseid állandóan elterelik a figyelmed.

7. Hosszú távon okozhat nehézséget, amint komoly identitási problémát eredményez a felismerés: eddig ezt miért nem csináltam?

8. 10-ből 9 embernél előforduló mellékhatás: az énekelt darabokat gyakran este, elalváshoz készülve, esetleg a fürdőszobában is éneklik, sőt néha még álmukban is dallamtapadásuk van.

9. Jó néhányan számolnak be olyan élményekről, amikor a környezetük komoly ijedtséggel reagált, mert 2-3 napja mások számára érthetetlen, kicsattanó örömben fürödtek, egy-egy fellépés után.

10. Egészen gyakori, generációkon átívelő mellékhatások is megfigyelhetők: azok a szülők, akik eladják a lelküket egy énekkarban, gyakran gyermekeiknek is hasonló példával járnak elő, azaz a korábban említett, veszélyes események náluk is előfordulhatnak.

Ha valaki mindezek után is ragaszkodik hozzá, nem tartjuk kizártnak, hogy kipróbálja magát, de a mellékhatások megjelenésekor mindenképpen keressen fel időben háziorvost, gyakorlottabb kórusénekest, esetleg karnagyot – hogy a gond még idejében orvosolható legyen :)

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.