Beéneklés? Hangképzés kórusoknak - ImPulzus Kreatív Zenei Műhely

Kórushangképzés kórusoknak

fuvola
kórushangképzés
Kórusok figyelmébe ajánljuk: az ImPulzus – Kreatív Zenei Műhely hangképzési, énektechnikai programot kínál amatőr énekkarok számára. Kollégáink olyan énekesek és gyakorló karnagyok, akik sok éve azon dolgoznak, hogy a profi énekkarok hangképzés-színvonalát hogyan lehet a leginkább megközelíteni a mindennapi munka során.

Nehéz a beéneklés? Praktikus gyakorlatok sokasága, rövid és hosszú távú építkezés, és játék, valamint szórakozás a munkánk lényege a kórusoknak szóló hangképzés programunk során, hogy azok is könnyen megtanulhassák mindezt akiknek nem lesz sosem szakterületük, mégis szeretnének mélyebb tudás birtokába jutni.

Az a célunk, hogy az eltöltött idő emlékezetes élmény legyen, miközben észrevétlenül rengeteg fontos elemet automatizmussá emelünk, már a beéneklés során. Fontos számunkra hogy lazán és tisztán énekelhessen mindenki, fájdalom nélkül. És ki tudja, még akár a kórus hangerejét is megnövelheti, amint ez sikerül.

Három különböző lehetőséget ajánlunk, amelyben a kórus egészével vagy részével dolgozunk a megadott időpontokban. Minden csomag esetén pontos egyeztetést kezdeményezünk, amelyben időtervet és egy Budapest belvárosi helyszínt javaslunk.

Tőri Csaba, zenei igazgató, karvezető

Célom, hogy a fiatal generáció számára is bizonyosságot adjak abban, hogy zenélni öröm, és az életünk egyik kulcseleme. Valójában ki lehet hagyni belőle – viszont általa minden másban is sokkal boldogabbak és hatékonyabbak lehetünk.
10 éve dolgozom amatőr énekkarokkal és fiatal zenésznövendékekkel, közöttük igen gyakran kezdőkkel is, akik aztán a kórusban 2-3 év elmúltával igen gyakran vezető szereplőkké válnak.
Büszke vagyok rá, hogy sokan szólistaként is megmérettetik magukat közülük, valamint arra, hogy az ebből szerzett tudásukból aztán közösen is profitálunk a nemzetközi versenyfelkészülések során.

Tőri Csaba

Király Eszter, hangszer tanulás, fuvola tanár

Hároméves koromban álltam először színpadon, és nyertem meg az első versenyemet – így kezdődött az én zenei karrierem. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatója vagyok.
Az éneklés mellet két éve már a tanítás is az életem része. Fontos számomra, hogy a technikai tudás mellet a növendékek megtapasztalják azt az örömöt, amit az éneklés nyújthat számukra. Mivel a testünk a “hangszerünk”, így még jobban megismerhetjük magunkat, és ami talán a legfontosabb, hogy egy új és csodálatos önkifejező eszközre tehetünk szert az éneklés által.

Híves Boglárka

Orosz Dóra, kórushangképzés oktató, kórushangképzés tanár

Kisgyerekkorom óta az éneklés, mint egyik legfontosabb önkifejező, érzelemközvetítő eszköz, velem van.
Amatőr kórusokkal foglalkozó karnagyként igyekszem arra ösztönözni az énekeseket, hogy hangjukat sokféleképpen kipróbálják, próbálgassák, és – a technikai instrukciókkal új inspirációt adhassak számukra az egyéni fejlődéshez. Kórusban az ilyen próbálgatások közösségi élménnyé válnak – kovácsoló erővé, mely felszabadít és összehangol. A próbák alkalmával sajnos ritkán van lehetőség a felfedezésre, hangolódásra, az ImPulzussal fordul az időbeosztás – az egyéni és a közösségi hangképzés kerül a középpontba.

Orosz Dóra

Kórushangképzés
közösen

1.300 Ft-tól

/ fő / alkalom

Akik egyszerű, hetente – közösen – beilleszthető formát keresnek, azoknak a teljes kórust foglalkoztató csomagot ajánljuk: 10 alkalommal, például 10 egymást követő hétendolgozunk az együttessel, akár a kórus saját heti próbájához igazítva,melynek folytatására kölcsönös elégedettség esetében további lehetőség is van. Az időszak végére célunk elérni, hogy a kórustagok hangjukat egyfajta hangszernek tekintsék, amelyet megfelelően gondozva, odafigyelve rá, alapszintű technikai eszközöket rendszeresen használva sokkal egészségesebb, szebb hangzás részeseivé váljanak.

___

hetente 50 perces alkalmak

Budapesten, a Nyugati pályaudvar mellett
vagy külső helyszínen

egész kórusnak közösen

befejezéskor meglepetés ajándék

3-4 fős, csoportos
foglalkozások

3.300 Ft-tól*

/ fő / alkalom

Akik szeretnének mélyebben is foglalkozni a témával, szeretnék, ha a kórustagok egyénileg is megismerhetnék hanguk sajátosságait, és tudnak időben is picit rugalmasabbak – akár heti 30 percet is rászánnak külön egyeztetett időpontban -, nekik ezt a csomagunkat ajánljuk, mely szintén 10 hetes közös munkát tartalmaz, itt azonban 3 fős kisebb csoportokban, akár kamaraéneklési lehetőséggel együtt.

___

hetente 30 perces alkalmak

Budapesten, a Nyugati pályaudvar mellett, vagy külső helyszínen

3-4 fős kiscsoporotos foglalkozások

befejezéskor meglepetés ajándék

Kórushangképzés
workshop

16.000 Ft*

/ fő / workshop

A leghatékonyabb képzési forma egy közös workshop vagy egy hétvégi kórustábor, teljes egészében hangképzési fókusszal.
Ebben az esetben egy hétvégét (vagy hosszú hétvégét) töltünk el közösen a kórussal, ahol két napon keresztül dömpingszerűen, játékokkal, beéneklés során alkalmazható feladatokkal, hol közösen, hol pedig kis csoportokban dolgozunk együtt. Amennyiben igény mutatkozik rá, a megbeszélt időkeret terjedelmében sor kerülhet egy-két énekessel személyes találkozásra is.

___

egy teljes hétvége

Budapesten, a Nyugati pályaudvar mellett vagy külső helyszínen

10.00-18.00-ig (néha tovább)

közös és kiscsoportos órák

befejezéskor meglepetés ajándék

Nagyobb létszámú énekkar esetén egyedi kedvezményt ajánlunk. Külső helyszín esetén a tábor összköltsége kiegészül a szállás és helyszínbérlet díjával.

kórushangképzés
kórushangképzés, kórus
korushangkezpes

Mi fog történni, ha jelentkezel hozzánk?

A jelentkezési felület kitöltése után visszajelzünk az időpont egyeztetéssel kapcsolatban.
A következő napokban nincs semmi konkrét teendőd – elég, ha lélekben készültök az első alkalomra.
Fizetni egy összegben és részletfizetéssel is tudtok az elektronikus formában történt megállapodás alapján, és ha úgy érzitek, hogy tetszett és szívesen járnátok tovább, akkor arra is lehetőségetek van.

Jelentkezz most, vagy írd meg kérdéseidet az info@impulzusmusic.com-ra!

Miért kórushangképzés?

Énekkari fókusszal hirdetjük meg kórushangképzés programunkat, ami után hisszük, hogy életed egyik nagy élménye veszi kezdetét: úgy mehetsz egy kórusba kipróbálni magad, hogy már birtoklod azt a tudást, ami korábban megakadályozott, esetleg attól féltél, hogy úgyse vennének fel. Azon dolgozunk, hogy magabiztosan használd a hangod, ismerd meg a saját hangodnak kényelmes beéneklési gyakorlatok szélés skáláját – így számos énekkar örömmel lát.
Hasonlóképpen, ha már énekelsz: minden, ami közben felmerült nehézség, megoldható, ha alkalmad nyílik személyesen foglalkozni vele egy szakemberrel.

A programban többféle lehetőséggel készülünk, melyekben egyéni, kisebb csoportos, és teljes énekkart
egyszerre foglalkoztató alkalmat, valamint workshopokat is szervezünk.

Fontos számunkra, hogy mindenki olyan formában foglalkozhasson a hangképzés témával, ahogy neki a legkényelmesebb.

Magyarország a mai napig kimagasló a létező amatőr énekkarok számát tekintve, ami óriási érték. Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy sokszor olyan fiatalok (és idősebb fiatalok) is csatlakoznak énekkarokhoz, akik korábban nem tanultak zenét egyáltalán, hangképzés fókuszú beéneklési gyakorlatokkal pedig még ritkábban találkoztak. Ez nagyon fontos feladatot bíz a kórusok karnagyaira, hiszen sem kottaolvasásban, sem énekléstechnikában nem várhatnak el magas tudásszintet az együttesek tagjaitól, saját maguknak kell megszervezni a kórus edukációját, és a művek hangi elsajátításában és a beéneklési gyakorlatok tekintetében elegendő segítséget biztosítani. Noha ez egyben a szakma szépsége is, mégis úgy érezzük, hogy érdemes lenne közösen tennünk azért, hogy az énekesek egyenként is alapszintű vagy akár magasabb színvonalú fejlesztésben részesüljenek. Ez a karnagyok számára is új területeket adhat a művészi szabadságban, sőt, a művek kiválasztásában is. Arra dolgoztunk ki ezért egyéni és énekkari programot, hogy a lehetőség minden kórustag és leendő kórustag számára elérhetővé váljon.

Organikus mozdulatok a kényelmes énekléshez

Apró trükkök a közös, tiszta hangzáshoz

Színpadi mozgás alapjai

Saját, személyes hangszín megerősítése

Miben erősít mindez az élet más területein?

„Az együtthangzás nagyon sokat fejlődött, és megerősödtem abban, hogy még hosszú út van a képzett hang eléréséig. Sok apró trükköt tanultam.”

B. Dániel

„Erősebbnek érzem az önbizalmamat az énekléssel kapcsolatban.”

N. Éva

„Szakmai szárnyalások, jó beéneklési technika, szinte tökéletes hangzás élménye.”

M. Brigi

Kapcsolódó írásaink kórus és beéneklés témában:

Mennyire gond az üresjárat egy csoportos órán?

Mennyire gond az üresjárat egy csoportos órán?

Néhány alkalommal előfordul a csoportos órákon belül, hogy valakivel egyénileg is hasznosnak érezzük dolgozni, egy-két dolgot személyesen kipróbálni, és személyes instrukciókat adni. Ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés…

bővebben

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.