Mitől lesz minden énekkar hangzása egyedi? - ImPulzus

Mitől lesz minden énekkar hangzása egyedi?

Írta: Tőri Csaba

2018. október 27.

A válasz elég egyszerűnek tűnik, és valóban az is, azonban rendkívül sok érdekességet tartogat, ezért megért egy cikket.

Az ok abban rejlik, hogy minden embernek más hangi adottságai vannak. Hangerő, hangszín, hangmagasság, kényelmes hangfekvés tekintetében nagyon különbözők vagyunk, ahogy a hangi terhelhetőség és hangunk mozgékonysága is fontos faktor abban, milyen darabokat érdemes megszólaltatnunk.

Kórusénekesként azonban van még egy szempont amire érdemes odafigyelnünk:
Amikor kórust választunk, pontos ülőhelyet választunk, érdemes arra figyelni, hogy az egyik részről olyan énekesek közé kerüljünk, akik hasonló típusú hanggal rendelkeznek, másrészt arra mindenképp érdemes figyelni, hogy az illető technikailag figyeljen arra, ahogyan énekel.

Természetesen egy amatőr énekkar elsősorban az éneklés öröméért működik, sokszor nem prioritás technikai felkészültséget építeni. Ugyanakkor számos kórustagomnál néztem már végig, ahogy megtalálták a számukra optimális szomszédot, és a technikai tudásuk hetek alatt kétszeresére, háromszorosára fejlődött. Ez azért is nagyon hasznos, mert a kórus egymáshoz is elkezd hasonulni, tehát a karnagy is boldogabb lesz tőle, és a közönség is szebb eredményre számíthat idővel.

Arra azért vigyázzunk, hogy ez ne váljon felesleges feszültség forrásává: lesznek, akik figyelnek erre, és lesznek akiknek tudatosan nem fér bele – de ösztönösen egymást is formáljuk. Nem lenne jó, ha ez a terület újabb konfliktus-forrássá válna, az egyébként is sokféle nézetű emberek között.

Ha azonban figyelünk arra, hogy hangilag is jól érezzük magunkat a próbákon, biztos, hogy a kórus összélménye is nagyobb értéket ad majd számunkra.

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.