Jas, Jass, Jasz, Jaz vagy Jazz? - ImPulzus

Jas, Jass, Jasz, Jaz vagy Jazz?

Írta: Kapolcsi-Szabó Levente

2023. december 12.

Tudtad, hogy a XX. század elején az első jazz-lemez megjelenésekor még a műfaj írásmódja sem volt egyértelmű?

Nehéz helyzetben vagyok, ha elém áll valaki a kérdéssel: Mi is a Jazz?

Hiszen azóta is folyamatos változásokon megy keresztül ez a műfaj, végigkísérve a teljes XX. századot egészen napjainkig, és mint ahogy elmondható bármelyik időszakáról, manapság is közel az összes addigi állomása jelen van egyidőben.

Gondolok itt a 20-as évek végén kialakult swingre, a 40-es évek eleji bebopra, a ’49-es Miles Davis-lemez, a Birth of the Cool felvételével ,,születő” coolra, pár évvel később a modális jazz-re, mely az ’59-es szintén Miles Davis lemezzel, a Kind of Blue-val robbant be, a hard-bopra, a 60-as évek elején alakuló free-jazz szárnybontogatására, később a fúziós jazz-műfajokra (electric jazz, jazz-rock, funk, soul, R&B, rock&roll), a sokrétű, de leginkább a népzenével ötvözött world-jazzre, stb…..

Ezek mind-mind átitatják és jelentik is a jazzt. Mégis szerintem a legnagyobb változás a 40-es évek eleje környékén történt, mivel addig a jazz átfogóan szórakoztató zenei, tánczenei műfajként volt számon tartva, de ahogy a bebop műfaja beköszöntött (Charlie Parkernek és Dizzy Gillespie-nek köszönhetően), a jazz előadóművészeti műfajjá vagy egyáltalán művészetté vált.

Ez az, ami számomra fontos, hogy én, mint jazz-zenész a saját zenei gondolataimat, ötleteimet, kreativitásomat, személyiségemet ki tudom általa fejezni. A zene önmagában kreativitásra ösztönöz; pláne ez a műfaj, ami különösen nagy teret ad az önkifejezésre, a közös játékra, improvizációra. Én egy szabad szemléletet kaptam a jazz által az együtt zenélésre, mások és önmagam megismerésére.

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.