Mikor érdemes elkezdeni hangképzést tanulni? - ImPulzus

Mikor érdemes elkezdeni hangképzést tanulni?

Írta: Tőri Csaba

2018. december 29.

Sokan ismerik Kodály örökérvényű szavait, mely szerint a gyermek zenei nevelését legcélszerűbb az édesanyja születése előtt 9 hónappal elkezdeni.
A mondat értékéből semmit nem elvonva azonban felmerül a kérdés: mi történik ha nem kezdtük el időben?

Van-e értelme elkezdeni 10 éves korban, van-e még értelme 20-22 évesen, és pláne, van-e haszna, ha mindössze 34-35 évesen, esetleg nyugdíjasként kezdünk bele?

A válasz, mint oly sok másban is, azt hiszem, a motivációban keresendő.

Aki egyszer megérzi, hogy mennyire sokat tehet hozzá az életéhez az éneklés, az általában később sem hagyja abba. Azonban, mint az autóvezetést, ezt is lehet jól vagy még jobban csinálni.

Aki sokat használja a hangját, egy idő után felfedezi, hogy mi mindenben szeretné fejleszteni még. Ki tudja, talán énekesnek készül, talán arra, hogy néha, egy-egy szólót elénekelhessen.

Ha pedig sokat énekel, de nem teheti meg, hogy képezze magát a témában, idővel egyre erősebb motiváció jöhet létre benne: szeretne még magasabb, még hosszabb, még szebb darabokat vállalni – vagy akár a kórusban szeretné, hogy többet tudjon hozzátenni a közös élményhez.

Egyedüli jó válasz természetesen ilyenkor sincsen: de egy biztos, ha motivációt érzel magadban, akkor a legjobb alkalom éppen eljött. Ki tudja, egy év múlva lesz-e éppen alkalom, vagy szabad idő, amikor belevághatsz.

Mi már mindent előkészítettünk, hogy sikerüljön lebontani az első gátat magadban. Ezért jött létre az ImPulzus Kórushangképzés Program és Workshop.

Ha gondolod, itt beleolvashatsz, milyen is konkrétan.

Ha még nem érett meg benned az elhatározás, az sem baj. Amint megérik, érdemes lesz vele foglalkozni. Azt mindenképp tudd, hogy jól jársz vele. Amint tapasztalatot szerzel benne, életed minden egyéb területén is hasznát veszed majd.

Reméljük, személyesen is találkozunk!

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.