Hangképzés? - Kórushangképzés kurzus kórusoknak az ImPulzusnál

Kórushangképzés

kórushangképzés
Hangképzés? Beéneklés? Miért fontos?

Érezted már, hogy szeretnél magasabban énekelni,
de nem jön ki a hang?

Érezted már, hogy ha sokat énekelsz, megfájdul a torkod?

Mikor adsz magadnak esélyt, hogy legyőzd ezeket?

 

Az ImPulzus – Kreatív Zenei Műhely hangképzési, énektechnikai programot kínál egyéni jelentkezők és kórusok számára. Kollégáink olyan énekesek és gyakorló karnagyok, akik sok éve azon dolgoznak, hogy a profi énekkarok hangképzés-színvonalát hogyan lehet a leginkább megközelíteni a mindennapi munka során.

Énekkari fókusszal hirdetjük meg kórushangképzés programunkat, ami után hisszük, hogy életed egyik nagy élménye veszi kezdetét: úgy mehetsz egy kórusba kipróbálni magad, hogy már birtoklod azt a tudást, ami korábban megakadályozott, esetleg attól féltél, hogy úgyse vennének fel. Azon dolgozunk, hogy magabiztosan használd a hangod, ismerd meg a saját hangodnak kényelmes beéneklési gyakorlatok szélés skáláját – így számos énekkar örömmel lát.
Hasonlóképpen, ha már énekelsz: minden, ami közben felmerült nehézség, megoldható, ha alkalmad nyílik személyesen foglalkozni vele egy szakemberrel.

A programban többféle lehetőséggel készülünk, melyekben egyéni, kisebb csoportos, és teljes énekkart
egyszerre foglalkoztató alkalmat, valamint workshopokat is szervezünk.

Fontos számunkra, hogy mindenki olyan formában foglalkozhasson a hangképzés témával, ahogy neki a legkényelmesebb.

Magyarország a mai napig kimagasló a létező amatőr énekkarok számát tekintve, ami óriási érték. Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy sokszor olyan fiatalok (és idősebb fiatalok) is csatlakoznak énekkarokhoz, akik korábban nem tanultak zenét egyáltalán, hangképzés fókuszú beéneklési gyakorlatokkal pedig még ritkábban találkoztak. Ez nagyon fontos feladatot bíz a kórusok karnagyaira, hiszen sem kottaolvasásban, sem énekléstechnikában nem várhatnak el magas tudásszintet az együttesek tagjaitól, saját maguknak kell megszervezni a kórus edukációját, és a művek hangi elsajátításában és a beéneklési gyakorlatok tekintetében elegendő segítséget biztosítani. Noha ez egyben a szakma szépsége is, mégis úgy érezzük, hogy érdemes lenne közösen tennünk azért, hogy az énekesek egyenként is alapszintű vagy akár magasabb színvonalú fejlesztésben részesüljenek. Ez a karnagyok számára is új területeket adhat a művészi szabadságban, sőt, a művek kiválasztásában is. Arra dolgoztunk ki ezért egyéni és énekkari programot, hogy a lehetőség minden kórustag és leendő kórustag számára elérhetővé váljon.

Egyéni határok tágítása

Könnyed virtuozitás

Szólistának kellett volna menned?

Éneklés fájdalommentesen

Miben erősít mindez az élet más területein?

Egyénileg vagy kórussal érdekel a program?

“Az együtthangzás nagyon sokat fejlődött, és megerősödtem abban, hogy még hosszú út van a képzett hang eléréséig. Sok apró trükköt tanultam.”

B. Dániel

“Erősebbnek érzem az önbizalmamat az énekléssel kapcsolatban.”

N. Éva

“Szakmai szárnyalások, jó beéneklési technika, szinte tökéletes hangzás élménye.”

M. Brigi

Kapcsolódó írásaink énekhangképzés témához:

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.