Barátok vagy Munkatársak? - Ahol aktívan zenélnek, ott akár mindkettő egyszerre… - ImPulzus

Barátok vagy Munkatársak? – Ahol aktívan zenélnek, ott akár mindkettő egyszerre…

Írta: Tőri Csaba

2024. május 31.

 

Az életünkben számos környezetben találkozunk emberekkel: vannak, akikkel barátokként közelítünk egymáshoz, és vannak, akikkel munkatársként dolgozunk együtt a mindennapokban. Gyakran a kettő élesen elkülönül, és bizonyos cégeknél jól látható, hogy míg a barátainkat szeretjük, a munkatársainkkal inkább megtűrjük egymást.

Pedig lehetséges olyan csodálatos helyzet is, ahol ez a két kategória összeolvad, és olyan közösséggé formálódik, ahol az emberek nemcsak együtt dolgoznak, hanem valóban egymásra is hangolódnak.

 

Egy ilyen környezetben a zene nem feltétlenül csak szórakozást nyújt, hanem mélyebb kapcsolatokat és összetartozást is teremt – feltéve, ha tudjuk, hogyan csináljuk együtt.

Ahogy zenélünk, ráébredünk, hogy nemcsak munkatársak lehetünk, hanem emberek, akik között a közös érdeklődés és a kötődés lehetősége egyaránt ott van. 

 

Képesek vagyunk a zene segítségével egymásra hangolódni, és mélyebb érzelmi szinten kapcsolódni egymáshoz – ezáltal egy olyan közösséget alkotni, ahol mindenki elfogadva és szeretve érezheti magát, és ahova holnap is jó szívvel megy majd be dolgozni.

 

Aktív zenélés – mint új élmény

 

Egy ilyen közösségben a zenélés olyan élményeket kínál, amelyeket más tevékenységek nem tudnak. Az együtt zenélés során az érzések szintjén is megoszthatjuk a sikerélményeket és a nehézségeket, együtt dolgozva azon, hogy egyre jobb, közös megoldásokat találjunk.

Eközben megismerjük egymás erősségeit és gyengeségeit, és megtanuljuk, hogyan segíthetünk egymásnak abban, hogy a gyengeségekből együtt erősségek szülessenek.
Akik ebben rendszeres tapasztalatokat szereznek, idővel valahogy mindig ezeket figyelik majd egymásban.

Mióta rendszeresen vezetünk Zenei Csapatépítő Programokat, azt látjuk, hogy amint elkezd egymásra hangolódni a társaság, egyre többször kerül elő: mit lehetne közösen tenni azért, hogy egy-egy gyengébben sikerült feladatot közösen még jobb eredménnyel fejezzünk be.
Akiknél pedig ez rendszeressé válik, joggal remélhetjük, hogy az élet más területein is ugyanezen gondolkodnak majd – szinte alapműködéssé téve a megoldáskereső mindsetet.

 

Nem beszélve a mentális egészségről…

Az ilyen közösségek a munkahelyeken kívül is rendkívül fontosak lehetnek. Amikor egy csapat megtapasztalja a közös zenélés élményét, akkor szinte azonnal nem csak munkatársakként, hanem kreatív partnerként is működnek együtt. Megnyílik a kommunikáció útja, és könnyebben megoldhatóvá válnak a felmerülő problémák.

A közös problémamegoldás következtében pedig egymás munkahelyen kívüli életében is egyre nagyobb ismeretet tudnak szerezni – ami tapasztalatunk szerint nem egyszer bizonyult már szinte életmentőnek. Olyan emberek, akik korábban egyedül érezték magukat rosszabb családi kapcsolatok, esetleg széteső baráti közösségek következtében, azokban az aktív zenei közegekben, ahol mélyebb kapcsolatokat szereztek, megtalálták azt az erőt is, amivel a magánéletük is sokkal jobbá vált.

Kirándulásokat, közös hétvégi programokat szerveztek, és épülni kezdett a szociális életük: ami végső soron mindenkinek pozitív hatással volt a mindennapjaira, és a munkájára egyaránt.

Ha érdekel, mi rejlik ebben a módszerben – itt tudsz róla olvasni, reméljük, hogy Te is találsz benne valami olyat, amit használni tudsz majd a jövőben:
https://impulzusmusic.com/singandtrust/ 

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.