Feltöltődés a mókuskerékben - ImPulzus

Feltöltődés a mókuskerékben – Mire jók az aktív zenei pillanatok a hétköznapokban?

 

Írta: Tőri Csaba

2024. május 14.

 

A XXI. századi élet tempójában gyakran úgy tűnhet, mintha egy állandóan pörgő mókuskerékben lennénk. A munkahelyi kötelezettségek, a családi feladatok és a mindennapi stressz sokszor elvonja figyelmünket azokról az apróságokról, amitől igazán fel tudunk töltődni, hogy aztán energikusabbak, ezáltal eredményesebbek lehessünk.

Ezekben a pillanatokban gyakran fordulunk már ma is a zenehallgatáshoz – azonban azt tapasztaljuk, hogy a zene ereje akkor sokkal nagyobb, ha ebbe valamilyen aktivitást is viszünk.

Azok az egyszerű zenei élmények, amik a teljes emberi evolúció során elementáris erővel hatottak ránk, a XXI. században is képesek kizökkenteni a nehéz helyzetekből – mégis: valamiért sokan megriadnak attól, hogy aktívan is ki merjék próbálni, mire is képesek valójában.

Pedig a hangok nem csupán szórakoztatnak, hanem egészen mélyen hatnak a szervezetünkre, érzelmeket és emlékeket idéznek fel, és segítenek kapcsolódni a világ sokszínűségéhez. Ezért kezdtünk bele annak idején a Sing&Trust – aktív zenei csapatépítő programokba – hogy segítsünk kapcsolódást és ötleteket találni azoknak, akik még nem fedezték fel a közös zenélésben rejlő erőt.

 

A zene magával ragad – mi lenne ha tudatosan is használnánk?

 

Sokan kezdik a reggelt valamilyen zenével – akár a rádióból, akár az autóban a lejátszóból, hogy jó hangulatban induljanak a dolgok. Ebben akár egy kedvenc dal, akár egy újonnan felfedezett szám, az egész napot befolyásoló tényezővé tud válni – vagyis pár percet eltöltve végül az egész napra pozitív hatást tudunk gyakorolni

Ha ennyire erős hatása van csak passzívan is, vajon mekkora ereje van azok számára, akik aktívan is be tudnak vonódni a történésekbe. Azt tapasztaljuk, hogy minél aktívabb valaki, annál inkább képes hosszú távon a hangulatának megváltoztatására.

Egy cég munkatársainak életében talán nem kell magyarázni, hogy mekkora hatása lehet, ha mindenki közösen kezd énekelni valamit, ami közös élményre emlékezteti a csapatot – vagy akár valami olyat, ami éppen most kezd slágerré válni.

 

Az első gátlások leküzdése után – immár szabadon

 

Mindehhez mindig az első lépés kiválasztása a legnehezebb, hiszen zenélni cseppet sem egyértelmű dolog ma már. Míg régen akkor hallott az ember zenét, ha ő maga, vagy valaki a környezetében tudott hangszeren játszani, vagy énekelni – ma a világ sokkal inkább a passzivitásra rendezkedik be.

Mi azt tűztük a zászlónkra, hogy ebben segítsünk: támogassa egymást a csapatépítő játék és az aktív zenélés, valamint a beépített kisebb feltöltő pillanatok – és mindeközben szülessenek új, közös élmények, amik aztán hosszú távon emlékezetesek lehetnek, és végül a mindennapokba is behozzák a közös gondolat erejét.

Ha érdekel a téma, olvass utána a Sing&Trust aktív zenei csapatépítő programnak itt:
https://impulzusmusic.com/singandtrust/

 

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.