Kreativitás fejlesztése a csapatban - az aktív zene ereje - ImPulzus

Kreativitás fejlesztése a csapatban – az aktív zene ereje

Írta: Tőri Csaba

2024. június 11.

 

Mikor gyerekek vagyunk, még mindannyian tudjuk, hogy játszani jó, a kreativitás élmény, és nem hagynánk ott a játékot semmiért sem, hiszen abban meg tudjuk élni a legjobb érzéseinket.

Felnőtt korunkra valahogy a játék már nem annyira elfogadott – legalábbis munkahelyi környezetben, és eredményorientált csapatokban semmiképp. Ebből a felismerésből kiindulva kezdtünk egy olyan programba pár éve, ami egyszerre segít hatékonyságot növelni és kreativitást fejleszteni, mind egyéni szinten, mind egy csapat vonatkozásában.

Azt tapasztaltuk, hogy az aktív zenélés nemcsak egy szórakoztató tevékenység, hanem egy olyan élmény, amely rengeteg előnnyel jár a szellemi és érzelmi fejlődésünk szempontjából. A játékosság és a közös zenélés összekapcsolása lehetőséget teremt arra, hogy kreatívan fejlesszük magunkat és az egymás közti kapcsolatokat, miközben megtapasztaljuk a zenélés adta szabadságot és örömöt.

 

Az éneklés – mint egy évszázadok óta működő érzelemkifejezés 

 

Az éneklésben való részvétel egy olyan tevékenység, amely képes felszabadítani a bennünk rejlő játékos ént. Persze elsőre sokaknak ijesztő lehet, hiszen rendszeresek azok a történetek, amikor valaki egy-egy “kedves” családtag, vagy tanár stigmatizált, miszerint ő erre nem képes.

Pedig a zenélés sem kellene hogy a profik kiváltsága legyen. Aki amatőr focista, az sem csak akkor rúghat bele a labdába, ha már Ronaldo szintjén képes erre – addig is komoly örömet tud vele szerezni magának, és a csapatnak is. Ugyanez igaz a zenélésben is:
A zene segítségével könnyedén elmerülhetünk, flowba kerülhetünk, és átadhatjuk magunkat az élménynek anélkül, hogy aggódnánk a végeredmény miatt.

Az éneklés gyakran örömet és boldogságot okoz, és lehetővé teszi számunkra, hogy kifejezzük önmagunkat a legtermészetesebb formánkban.Játékosság és éneklés – két egymást erősítő képesség

A játékosság fontos szerepet játszik a teljes életünkben. Motivál, eredményre sarkall és kreativitást épít – ahogy minden másban, az éneklésben is. Amikor játszunk az énekhangunkkal, lehetőséget kapunk arra, hogy kísérletezzünk: hangszínekkel, ritmussal, effektekkel.

Ezáltal felfedezhetjük saját hangunk egyediségét, és rátalálhatunk valami olyan ösztönre amit eddig nem is ismertünk.

Amint ezt megtapasztalja valaki, akár csoportként, akár egyénként, már nehéz lesz lebeszélni arról, hogy a jövőben is merjen játékos lenni. Ezért hiszünk abban, hogy aki találkozik a Sing&Trust csapatépítők hangulatával, az később is vidámabb, egymásra figyelőbb, és hatékonyabb ember lesz – legfeljebb néha majd énekel egy kicsit 🙂

Ha érdekel, mi ez, itt tudsz róla olvasni, hátha Te is beleszeretsz és megtalálod benne a magad hasznát:
https://impulzusmusic.com/singandtrust/ 

Belülről jön a legjobb motiváció. Segítünk megtalálni!

Szerintünk az iskola feladata, hogy ösztönözzön. Élményből születnek a vágyaink, vágyból pedig tudásunk.

Alapvető szabadságjogok, 12. passzus: Énekelni mindenkinek joga van!

Van, akinek 10-15 év, míg rájön, hogy a zenélés hiányzik az életéből. És van, aki eljön az ImPulzushoz előbb.